Bine ati venit pe acest blog! Avem sansa de a trai in vremuri memorabile! Semnele sfarsitului timpului, sunt tot mai evidente. Sigur, e vorba de timpul cum il stim. Urmeaza un altul. Poate acelasi, poate nu! ~ Blogul nu se doreste a fi un "blog apocaliptic"! Va fi doar un 'Blog de informare' la "zi", cu cele mai recente, deosebite teorii/conceptii/evenimente globale... Admin, Romania megalitica

Nu ati gasit ce cautati? Incercati Google search pe siteul nostru!

Translate / This page has a language translator on it so you can understand what is being talked...

vineri, 20 mai 2011

CUTREMUR ? Pământul nu ştie matematică, nu ştie probabilităţi, nu ştie fizică! Dixit, Ghe. Marmureanu

MOLDOVA ŞI BUCUREŞTIUL, CELE MAI AFECTATE ZONE ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR. VEZI HARTA.
20 mai 2011
În eventualitatea unui cutremur major, seismul ar avea efecte devastatoare în Moldova şi Bucureşti. Asta reiese dintr-o hartă realizată de seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Spune-mi unde stai, ca să îţi spun cât de mari sunt riscurile, în cazul unui cutremur major. Pe hartă, cu roşu şi albastru sunt marcate zonele cele mai expuse. Roşu pentru cutremure de adâncime şi albastru, pentru cele de suprafaţă.

Astfel, "ghinioniste" din punct de vedere seismic sunt Moldova, în special partea de sud, dar şi Capitala. Urmează apoi zona marcată cu portocaliu, adică judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Braşov sau Covasna.

Cele mai uşoare cutremure de adâncime se resimt în centrul ţării, în timp ce seismele de suprafaţă predomină în partea de nord-vest a României, o vedem marcată pe hartă cu albastru-verzui.
În ceea ce priveşte Capitala, cele mai expuse zone sunt centrul oraşului, cartierul Pantelimon, Băneasa şi Otopeni. La polul opus regăsim Balta Albă, acolo unde cutremurul din 1977 a fost resimţit la o intensitate de două ori mai mică decât în restul Capitalei.

Sursa: www.realitatea.net
http://www.realitatea.net/moldova-si-bucurestiul-cele-mai-afectate-zone-in-cazul-unui-cutremur-vezi-harta_836730.html

Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România, deocamdată e linişte. PLUS: Japonia se aştepta la un cutremur major
Postat la: 20.03.2011
Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

El a precizat că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât aceasta a fost proiectată astfel încât să reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsă în zona seismică Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că în România este deocamdată linişte din punct de vedere seismologic, iar mişcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge România, pentru că "sunt multe sisteme amortizante până aici".
"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5",
a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.
El a precizat că nu ştie când va veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.
"Pământul nu ştie matematică, nu ştie probabilităţi, nu ştie fizică. Noi am făcut o analiză şi am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Şi avem aşa: 1738 un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, când Cetatea Neamţului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Şi urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adâncime care ar însemna să fie prin 2040",
a mai spus Mărmureanu.
Specialistul susţine că după anul 2040, până în 2066, există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adâncime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.

"Se pune problema unui cutremur foarte adânc. Dacă va fi foarte adânc, va fi către Chişinău. Depinde când e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adânc. A lipsit foarte puţin să treacă peste 7. Aşa cum arată lucrurile acum, pentru că noi avem un sistem şi în fiecare secundă ştim ce se întâmplă în România şi în lume, părerea mea e că nu are cum să fie decât de foarte mare adâncime",
a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Întrebat despre rezistenţa clădirilor în cazul unui cutremur de mare intensitate, directorul Institutului de Fizică a Pământului a precizat că după anul 1977 (la 4 martie 1977, ora 21.22, s-a produs un seism de 7,2 grade pe scara Richter, devastator pentru România deşi a durat 55 de secunde, soldat cu 1.500 de morţi, 11.300 de răniţi şi 33.000 de locuinţe prăbuşite, în special în Capitală-n.r.), foarte multe clădiri din Bucureşti au fost proiectate astfel încât să reziste la o intensitate 8-9 grade pe scara Richter.

Specialistul a adăugat că ar trebui constituită o comisie de avizare în acest sens şi a precizat că nu există "zone preferenţiate", ci doar "zone cu case bine făcute şi zone cu case prost făcute".
"Acesta este adevărul. În 1977 toate clădirile care au căzut, au căzut din cauza unor greşeli de proiectare şi de execuţie. Vă spun sigur asta şi putem lua fiecare bloc care a căzut. Cutremurul din 1977 a avut o anumită directivitate"
a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Specialistul a mai vorbit şi despre extinderea sistemului de avertizare în caz de cutremur, precizând că acesta ar trebui să funcţioneze şi pentru mass-media şi chiar pentru telefoanele mobile, ceea ce ar însemna că toată lumea ar putea afla cu 30-40 de secunde înainte de producerea seismului.

Mărmureanu a explicat că sistemul de avertizare actual este construit pentru instalaţii cu risc major la cutremur, iar următorul pas ar fi ca acesta să existe măcar în sălile de operaţie din spitale, pentru ca medicul să primească semnalul şi să pornească generatorul.

"Am găsit o echipă privată, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie să găsim bani. La fel de important e cu lifturile. Am să mă bat pentru acest sistem. Cel puţin pentru spitale este foarte important. Şi pentru şcoli", a mai spus Mărmureanu.

Mărmureanu: Japonia se aştepta la un cutremur major,
în zonă vor mai fi acţiuni până în 2022

Japonia ştia că urmează un cutremur important şi era pregătită pentru acest lucru, astfel de evenimente urmând să mai aibă loc în zonă până în anul 2022, a declarat duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Directorul Institutului de Fizică a Pământului a declarat că şi-ar dori ca seismul de 9 grade, înregistrat în Japonia să fi fost "big one" (unul mare), dar a precizat că zona respectivă va fi "extrem de solicitată", din acest punct de vedere, până în anul 2022.
"Îmi place să cred că acesta a fost cel mai mare cutremur. (...) Această acţiune durează până în 2022. Analizele noastre spun că putem avea acţiune foarte puternică, dar nu pot să spun mărimile pentru că aici depinde de altceva. (...) Sunt anumite zone, şi dumneavoastră vedeţi că de nişte ani, acolo se întâmplă totul. Până în 2022 vor mai fi alte acţiuni acolo. Nu uitaţi că în zonă, blocul acesta, cu India, Australia şi Oceanul Indian, are către Tonga şi până aproape de Polul Sud o anumită falie care este extrem de activă. Iar la Tonga sunt cutremure de mare adâncime, care nu sunt de natură tectonică. Sunt temperaturi imense, sunt presiuni imense",
a spus Gheorghe Mărmureanu.

Directorul Institutlui de Fizică a Pământului a afirmat că autorităţile din Japonia se aşteptau la producerea unui cutremur important. "A fost «big one» şi totul era pregătit pentru «big one». Ar fi foarte bine să fie acesta ultimul", a mai spus Mărmureanu. El a precizat că, de obicei, marile cutremure ale Japoniei au avut loc pe partea cealată a ţării, iar ei nu se aşteptau ca seismul să se producă chiar în zona în care a avut loc.

http://www.gandul.info/news/marmureanu-vrancea-nu-poate-produce-un-cutremur-mai-mare-de-7-5-in-romania-deocamdata-e-liniste-plus-japonia-se-astepta-la-un-cutremur-major-8078376
Următorul seism, mai puternic decât cel din 1977
23 Iun 2009
Sunt puţine şanse ca în România să mai fie un cutremur de mică intensitate, dar riscurile producerii unuia de puterea celui din 4 martie 1977 rămân valabile, a declarat Gheorghe Mărmureanu (foto), directorul Institutului ¬ Naţional de Fizică a Pământului (INFP), citat de Agerpres.
„Cu cât se va produce mai târziu acest cutremur, cu atât va fi mai mare. Va avea extindere puternică şi va ajunge până la Odessa, iar intensitatea sa va fi în jur de opt grade”,
 a apreciat specialistul.

„Seismul se va resimţi mai puternic în Iaşi, în Bacău şi în Chişinău“, a mai spus Mărmureanu. Şeful INFP a precizat că următorul cutremur din România va fi unul de adâncime, iar „cu cât va fi mai adânc, cu atât va fi mai puternic”.
http://www.ecomagazin.ro/urmatorul-seism-mai-puternic-decat-cel-din-1977/

Imi este CLAR un aspect!
Cutremurele nu pot fi previzionate!
Asta nu ne impiedica insa, sa luam masuri de prevenire si limitarea consecintelor inevitabile produse de un seism major! De discutat in familie, discutat cu copii, vecinii!
O minima TRUSA, cu strictul necesar, neaparat de pregatit!
Admin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recent comments

Recent Comments Widget

COUNTERsite

Search, click here:

Facebook START

Follow

Click here: